Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę

Wierni zgromadzeni w kościele.

W Wielką Sobotę już od czasów średniowiecza w Polsce święciło się pokarmy, a podczas wieczornego nabożeństwa również wodę i ogień. Zwyczaj nadal jest powszechnie praktykowany. W kościele p.w. św. Jacka w Bytomiu Rozbarku jest on szczególnie uroczysty. Aby poświęcić pokarmy wielkanocne, najczęściej jaja, chleb, sól, chrzan, wędliny, wierni przyjeżdżają nawet z odległych parafii. Wiele osób ubranych jest w tradycyjne śląskie odświętne stroje.

Wspólne zdjęcie pod kościołem.

Para i dwie panie ubrane w stroje ludowe

Dwie panie ubrane w stroje ludowe

Para ubrana w stroje ludowe

Babcia z wnuczkiem.

Tata z synem

Dwóch chałopaków ubranych w stroje ludowe

Fotografie:

Danuta Cholewa

Okładka "Informatora", numer lipcowo-sierpniowy, 2025 r.

Pobierz nasz informator

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym informatorem Instytutu im. Wojciecha Korfantego na lipiec i sierpień 2025.