19 czerwca 2023

PARK DO ZJEDZENIA | Bytom | 01.07

Chcąc przybliżyć istotę dziedzictwa niematerialnego, zapraszamy na trzy lipcowe spacery. Pierwszy spacer pt. PARK DO ZJEDZENIA odbył się już 1 lipca.

Spacer poprowadziła Danuta Cholewa – etnolożka. Jej przygoda z dzikimi roślinami rozpoczęła się ponad dwadzieścia lat temu od zbierania pokrzywy i czosnku niedźwiedziego do sałatek. Później zaczęła przetwarzać kwiaty i owoce czarnego bzu, dzikiej róży, czeremchy i głogu, z których robiła soki, syropy i nalewki. Ogląda otaczającą przyrodę również pod kątem jej zasobów, tego, co akurat o danej porze roku można zjeść.Spacer ma na celu zwrócenie uwagi odbiorców na bardzo smaczne i zdrowe rośliny. Przedstawione zostaną okazy powszechnie występujące o tej porze roku, które w bezpieczny sposób można wykorzystać do przyrządzania potraw.

Na spacerze nie zabrakło: uczestników, dobrej pogody i świeżych ziół i roślin.

Kolejny spacer już 15 lipca – tym razem zaprosimy do Zabrza, na Rokitnicę.