5 czerwca w Instytucie odbyły się drugie warsztaty w ramach projektu „Szałot kulturowy. Warsztaty o tradycji dla młodzieży”, na który uzyskaliśmy dofinansowanie Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska”. Czerwcowe warsztaty poświęcone były tradycjom kulinarnym, a motywem przewodnim do rozważań nad różnorodnością była sałatka jarzynowa zwana na Śląsku szałotem.
„Szałot kulturowy” to projekt interdyscyplinarny z zakresu edukacji i animacji społecznej ukierunkowany na popularyzację i upowszechnienie tradycji regionalnych, inspirowany dziedzictwem kulturowym, skierowany do młodzieży, w tym osób ze specjalnymi potrzebami.
Zajęcia były prowadzone fonicznie i w Polskim Języku Migowym. Wydarzenie miało charakter zamknięty – w warsztatach uczestniczyli uczniowie z wybranych szkół.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć pod linkiem poniżej.
Dofinansowano ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: „EtnoPolska. Edycja 2024″.