Dankowe freekasy

Babka z rdestowcem – dzikim rabarbarem

Babka z rdestowcem na stole. Wokół pędy rdestowca.

Składniki

Potrzebne będą:

  • kilka młodych pędów rdestowca (do 50 cm wysokości, potem robią się łykowate),
  • półtorej szkl. mąki,
  • 4 jajka + szczypta soli,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Wykonanie

Pędy rdestowca umyć, obrać cienko ze skórki i liści. W misce ubić jajka z solą i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon i wymieszać. Dodać olej i mleko, wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż w formie ułożyć pędy rdestowca i zalać ciastem. Foremką potrząsnąć, aby ciasto równomiernie się rozlało. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez 45 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągnąć z formy, najlepiej trzymając z obu stron za papier, świeże jest bardzo delikatne. Kroić ostrym nożem!

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.