Potrzebne będą:
Pędy rdestowca umyć, obrać cienko ze skórki i liści. W misce ubić jajka z solą i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon i wymieszać. Dodać olej i mleko, wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż w formie ułożyć pędy rdestowca i zalać ciastem. Foremką potrząsnąć, aby ciasto równomiernie się rozlało. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez 45 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągnąć z formy, najlepiej trzymając z obu stron za papier, świeże jest bardzo delikatne. Kroić ostrym nożem!
Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.
Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.