Dankowe freekasy

Kaczka z bylicą

Danie kulinarna: kaczka upieczona w naczyniu żaroodpornym, obłożona świeżą zieloną bylicą

Składniki

Potrzebne będą:

  • 6 piersi kaczki (może być cała, wtedy należy nieco wydłużyć czas pieczenia)
  • Marynata: kilkanaście listków bylicy pospolitej (około 3 łyżek drobno posiekanej), 4 łyżki oleju, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu

Wykonanie

Dzień wcześniej przygotować marynatę, dokładnie mieszając podane składniki i wysmarować nią mięso, które ułożyć w naczyniu do zapiekania. Następnie odstawić je do lodówki na 12-24 godz.

Piec pod przykryciem w temperaturze 175 °C przez 90 minut, potem odkryć i dopiec skórkę przez 30 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.