Dankowe freekasy

Listki krwawnika z młodymi ziemniakami

Krwawnik pospolity. Białe kwietne baldachimy pośród zieleni na łące

Krwawnik pospolity

Krwawnik pospolity – Ziele krwawnika należy zbierać w początkowej fazie kwitnienia i w jego pełni, a suszyć w ciemnym miejscu. Pobudza wydzielanie soków, poprawia trawienie, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, wpływa też korzystnie na układ oddechowy, działając odkażająco, rozkurczowo i przeciwkaszlowo. Potwierdzone jest działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne wyciągów z krwawnika[1]. Młode listki krwawnika można zjadać na wiosnę, przy kuracjach wzmacniających, odtruwających, przy schorzeniach wątroby, trzustki, śledziony, żołądka i jelit. Niektóre osoby są uczulone na olejek krwawnikowy nie mogą stosować przetworów z krwawnika.

Listki krwawnika pospolitego ułożone na otwartej dłoni

Przygotowanie

Potrzebne będą:

garść liści krwawnika
młode ziemniaki
tłuszcz do smażenia
sól do gotowania ziemniaków

Wykonanie

Obrać i ugotować ziemniaki.

Krwawnik umyć, odsączyć, posiekać i podsmażyć przez minutę na tłuszczu. Wymieszać z ziemniakami.

Krwawnik jest aromatyczno-gorzkim dopełnieniem smaku ziemniaków. Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.