Dankowe freekasy

Marynowane pędy rdestowca

Dwa zamknięte słoiki. W środku marynowane pędy rdestowca. Wokół słoików zielone pędy.

Składniki

Potrzebne będą:

  • młode pędy rdestowca (do 50 cm wysokości, potem robią się łykowate),
  • ocet 10%,
  • sól, cukier,
  • liście laurowe, ziele angielskie.

Wykonanie

Pędy rdestowca umyć, obrać cienko ze skórki i liści. Wyparzyć słoiki, do każdego włożyć liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Rdestowiec pokroić na odcinki długości równej wysokości słoików i ciasno w nich ustawiać.

Przygotować zalewę: 4 części wody : 1/2 części octu, dodać sól i cukier (po około 1 łyżce na litr zalewy), następnie zagotować. Gorącą zalać do pełna słoiki, mocno zakręcić. Pasteryzować na sucho odwrócone do góry dnem (gorące słoiki zawinąć w ręcznik, koc i zostawić na kilka godzin/noc). Marynata nabierze smaku pozostawiona w temperaturze pokojowej przez minimum tydzień.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.