Dankowe freekasy

Sałatka z kwiatami fuksji

Kwiat fuksji w doniczce na balkonie.

Fuksja

Fuksja (Ułanka) jest dekoracyjną rośliną z rodziny wiesiołkowatych, uprawianą w ogrodach i na balkonach. Jadalne i bardzo smaczne są jej wyjątkowo ozdobne kwiaty oraz dojrzałe owoce przybierające kolor bakłażana (można je jeść na surowo).

Kwiaty możemy wykorzystać do dekoracji deserów, sałatek (szczególnie owocowych), a także przyrządzić z nich syrop.

Wyserwowana w talerzu sałatka z pokrojonego w kostkę arbusa, posypana kwiatami fuksji.

Przygotowanie

Potrzebne będą:

arbuz
kwiaty fuksji

Wykonanie

Polecam prostą orzeźwiającą sałatkę z arbuza i kwiatów fuksji.

Wystarczy arbuz obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać kwiaty.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.