Fuksja (Ułanka) jest dekoracyjną rośliną z rodziny wiesiołkowatych, uprawianą w ogrodach i na balkonach. Jadalne i bardzo smaczne są jej wyjątkowo ozdobne kwiaty oraz dojrzałe owoce przybierające kolor bakłażana (można je jeść na surowo).
Kwiaty możemy wykorzystać do dekoracji deserów, sałatek (szczególnie owocowych), a także przyrządzić z nich syrop.
Potrzebne będą:
arbuz
kwiaty fuksji
Polecam prostą orzeźwiającą sałatkę z arbuza i kwiatów fuksji.
Wystarczy arbuz obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać kwiaty.
Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.
Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.