Dankowe freekasy

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana z jasnotą purpurową i podagrycznikiem

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana z jasnotą purpurową i podagrycznikiem. Danie przybrane ziołami.

Składniki

Potrzebne będą:

  • 2 nieduże cukinie,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 300 ml śmietany 12%,
  • 3 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • pęczek jasnoty purpurowej i/lub podagrycznika,
  • po łyżeczce soli, pieprzu i curry,
  • olej do posmarowania formy.

Wykonanie

Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Cebule posiekać i wyłożyć równomiernie w naczyniu. Cukinie (ze skórą) i ziemniaki (obrane) kroimy na cieniutkie 0,5 cm plasterki i układamy na przemian (pionowo, albo pod kątem, aby wypełniły naczynie). Śmietanę, jajka i przyprawy dokładnie mieszamy. Zioła myjemy i drobno siekamy, dodajemy do śmietany. Do tej mieszaniny dorzucamy utarty ser i zalewamy nią ułożone warzywa. Zapiekanie w 180°C trwa godzinę.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.