Potrzebne będą:
Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Cebule posiekać i wyłożyć równomiernie w naczyniu. Cukinie (ze skórą) i ziemniaki (obrane) kroimy na cieniutkie 0,5 cm plasterki i układamy na przemian (pionowo, albo pod kątem, aby wypełniły naczynie). Śmietanę, jajka i przyprawy dokładnie mieszamy. Zioła myjemy i drobno siekamy, dodajemy do śmietany. Do tej mieszaniny dorzucamy utarty ser i zalewamy nią ułożone warzywa. Zapiekanie w 180°C trwa godzinę.
Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.
Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.