Potrzebne będą:
W dużym garnku wytopić boczek pokrojony w kostkę, dodać poszatkowane cebule i na małym ogniu dusić pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zacznie przywierać, podlać odrobiną wody. W międzyczasie umyć zioła. W drugim garnku zagotować wodę i zioła wrzucić na moment do wrzącej kąpieli, odcedzić i posiekać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkować kapustę i dodać ją razem z przyprawami do garnka z boczkiem (oprócz pieprzu i ostrożnie z ilością soli, gdyż boczek może być słony), podlać wodą (0,5 l). Zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut, zamieszać co chwilę, następnie dodać jabłka i zioła, gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec doprawić pieprzem. Podawać na ciepło.
Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.
Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.