Dankowe freekasy

Młoda kapusta zasmażana z ziołami

Kapusta zasmażana z ziemniakami przybrana ziołami wyserwowana na talerzu

Składniki

Potrzebne będą:

  • mała główka młodej kapusty,
  • 200-300 g boczku (lub kilka łyżek oleju do smażenia),
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka,
  • sezonowe zioła, np.: pokrzywa, jasnota, podagrycznik, gwiazdnica (ilość ziół objętościowo zbliżona do wielkości kapusty),
  • 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz.

Wykonanie

W dużym garnku wytopić boczek pokrojony w kostkę, dodać poszatkowane cebule i na małym ogniu dusić pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zacznie przywierać, podlać odrobiną wody. W międzyczasie umyć zioła. W drugim garnku zagotować wodę i zioła wrzucić na moment do wrzącej kąpieli, odcedzić i posiekać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkować kapustę i dodać ją razem z przyprawami do garnka z boczkiem (oprócz pieprzu i ostrożnie z ilością soli, gdyż boczek może być słony), podlać wodą (0,5 l). Zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut, zamieszać co chwilę, następnie dodać jabłka i zioła, gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec doprawić pieprzem. Podawać na ciepło.

Zobacz więcej!

Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.

Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów  https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.