Potrzebne będą:
2 ziemniaki
1 duża cebula
2 mniejsze cukinie
1-1,5 l bulionu/rosołu
olej do podsmażenia
po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i sól do smaku
Około 2 litrów zebranych ziół w dowolnej proporcji (np. pokrzywa, podagrycznik, krwawnik, bylica pospolita, gwiazdnica) należy umyć, przebrać, starsze zioła pozbawić twardych łodyg, zostawiając liście i kwiaty. Zioła poszatkować, aby rozciąć włókna (blender nie zawsze radzi sobie z nimi).
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku podsmażyć je na oleju, przykryć garnek i dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cukinie ze skórą pokroić na plastry około 1 cm, wrzucić do garnka, zalać bulionem, dodać zioła i przyprawy.
Gotować 15 minut. Całość zblendować na gładki krem.
Więcej przepisów w bezpłatnym e-booku
https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/ziele-aniele-dzikie-rosliny-w-przepisach-kulinarnych/.
Zachęcamy też do obejrzenia/przypomnienia sobie powstałych w projekcie „Zielnik kulturowy” filmowych warsztatów zielarskich oraz do lektury artykułów https://instytutkorfantego.pl/centrum-dziedzictwa/zielnik-kulturowy/.